Градски транспорт - Gradskitransport.com
Пловдив: Ново търговско дружество ще управлява градския транспорт

Община Пловдив ще създаде търговско дружество, което да управлява транспорта на града и да отговаря за продажбата на билети и карти.

Дружеството ще бъде с лиценз за превозвач, като частните превозвачи, доставчици на транспортната услуга, няма да имат право да продават билети. За услугата ще им се заплаща на км/пробег.

В момента Община Пловдив подготвя провеждането на обществена поръчка за надграждане и модернизиране на системата за разплащане, като ще се въведат различни начини на закупуване на билетите.

Възможните варианти са: да става чрез SMS, приложение от телефона, транспортни карти с презареждане на сумата, кредитни карти и дебитни карти, закупуване на билет от шофьора.

Тестово в автобусите и спирките вече е внедрен и безплатен интернет.

Планира се промяна в разписанията на градския транспорт. От следващата година разписанието на градския транспорт ще бъде пригодено, така че в пиковите часове автобусите да се движат през 10 минути, а в останалото време през 15.

Планирано е оптимизиция на транспортната схема, така че да няма препокриване на линии на определени спирки, а автобусите да достигат до крайните квартали.Ключови думи: