Градски транспорт - Gradskitransport.com
София: 2020 година започва със силна подготовка и реализация на транспортни проекти за столицата

Кметът на София, г-жа Йорданка Фандъкова, анонсира че и през настоящата 2020 година ще продължат транспортните реформи, които имат за цел да подобрят качеството на придвижване в столица, качеството на въздуха и като цяло качеството на транспортната услуга.

В последните дни на 2019 година пристигнаха първите седем електробуса. Днес вече първият от тях се движи по автобусна линия 123, както по-рано беше обещано. Останалите се очаква да бъдат пуснати до началото на март и по план те ще се движат по линии 84 и 184.

Нови 13 броя трамваи трябва да тръгнат и по трамвайна линия 18. Два от тях вече са на линия, а другите се очаква да пристигнат до средата на годината.

В края на януари трябва да приключат процедурите по закупуване на нови трамваи и тролейбуси. 30 нови тролея ще заменят музейните експонати „Икарус“, които все още засичаме да се движат по линии с номера 2, 6, 7 и 9. Други нови 25 трамвая също ще станат част от парка на Столичен електротранспорт.

Възложени са и процедури по закупуването на 82 електробуса.

Едната процедура е за 30 електробуса с възложител „Столичен електротранспорт“. Неотдавна стана ясно, че за нея са подадени оферти от 5 участника, като четири от тях са европейски компании. Предвижда се електробусите да се движат по линии с номера 73, 74, 6 и 60.

Другата процедура към настоящия момент е спряна, поради техническа грешка. Планирано беше закупуването на нови 52 електробуса, които да осигурят т.н. довеждащ транспорт от и до метространциите.

След като през миналата година реконструкцията трвамвайното трасе на трамвайна линия 5 не се случи, въпреки плановете на Столична община, тази година отново се залага на тази идея. Ремонтът ще бъде реализират с европейски средства.Ключови думи: довеждащ транспорт , електробуси , нови трамваи , нови тролеи , софия ,

Тази новина е добавена на: 03 ян. 2020 г.