Градски транспорт - Gradskitransport.com
София: нови 137 транспортни средства по европрограма

От Министерство на околната среда и водите съобщават за три договора със Столична община. Предмет на договорите са доставката на 137 електически превозни средства за нуждите на градския транспорт, които да подобрят качеството на въздуха в София.

261.4 млн. лв. е общата сума, която предстои да бъде инвестирана. 218 млн. от тях ще бъдат осигурено като безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма „Околна среда“. Чрез използването на съвременния екологичен градски транспорт, като резултат се очаква количеството фини прахови частици в столицата да намалее с 4.81 тона годишно.

Първият договор ще осигури нови 25 нископодови съчленени трамваи, които ще се експлоатират по трамвайна линия 4, трамвайна линия 5 и трамвайна линия 18.

По втория договор ще бъдат закупени 30 броя нови нископодови съчленени тролейбуси, които ще заменят вече амортизирани превозни средства.

По проекта ще бъдат доставени също 30 нови електробуса, като за тях ще бъдат изградени и нови електробусни линии, които да заместят съществуващи автобусни маршрути. Електробусите ще използват най-съвременните бързозарядни технологии, базирани на ултракондензатори. За зареждането им ще бъдат изградени и 10 зарядни станции, разположени на началните и крайните спирки и в обслужващите депа.

По третия договор ще се доставят 52 нови електрически автобуса със специализирано оборудване към тях. Те ще се движат по вече съществуващи, както и по новооткрити линии с довеждаща функция към метрото и трамвайната мрежа.

Тази новина е добавена на: 02 ное. 2019 г.