Градски транспорт - Gradskitransport.com
София: Как ще изглежда картата на транспорта след пускането на третия лъч?

Остават броени седмици до пускането на третия лъч на метрото, а пред софия стои едно голямо неизвестно – какво ще се случи с наземния градски транспорт, които преминава в близост до метространциите на новата трета линия.

Какво да очакваме от софийската управа?

Според управленската програма на кмета Йорданка Фандъкова, с пуска на метрото през 2020 г. , по софийските кварталните улици ще трябва да влязат малки електробуси, чиято цел ще бъде да довозват пътниците от станциите на метрото.

Кварталите, които първи ще се сдобият с такъв вид довозващ транспорт са: „Овча купел“, „Люлин“, „Горна баня“, „Витоша ВЕЦ Симеоново“, „Малинова долина“, „Манастирски ливади“ и „Хаджи Димитър“.

В сайта на г-жа Фандъкова се споменава за преминаване към електробусен транспорт по следните автобусни линии:
1. Нова линия №123 : от кв. „Слатина“ до Симеоновския лифт
2. Линии №84 и 184. от Спортната палата до летище София –
3. До 2022 г. автобусни линии №260, 74, 73 и 6 също ще се обслужват от електробуси.

От управата избързаха да се похвалят с вече готов план за квартал Овча купел, но много странно впечатление прави, че сътворената транспортна схема все още не е публично достъпна, а въпреки наближаващият срок за пускане на метрото – към момента липсва обществено обсъждане за нейните ползи, вреди и ефективност…

Какво да очакват столичани?

Жителите на столицата следва да се готвят за промяна на машрутите по линии на градския транспорт, които минават в близост до метрото. Други градски и крайградски линии може да бъдат закрити и заместени от вече съществуващи линии.

Една от линиите, които почти сигурно ще бъде закрита, това е автобусна линия 45, която в момемнта осъществява връзка с метространция Вардар. От нея ще бъдат засегнати хората, които трябва да стигнат до Красна Поляна, Старата част на Овча Купел, НБУ и Овча купел 1.

Мнения по темата в мрежата

Неотдавна неправителствената организация „Спаси София“ излезе със свое предложение за довозващия транспорт в кв. Овча купел след откриването на метро участъка в квартала.

От организацията предлагат:

1. Нова тролейбусна линия 10 – тя трябва да свързва ж.к. Гоце Делчев с пазара Красно село и ж.к. Овча купел 2, минавайки по бул. Президент Линкълн, Антонин Колар. Тролейбусната връзка на ж.к. Овча купел е била заложена още с планирането на квартала през 80-те години на миналия век. Тролейбусите са екологичен, тих и добър транспорт, неотстъпващ по нищо на автобусите.

2. Промяна в автобусна линия 11 – От бул. Президент Линкълн, линията се премества по бул. Монтевидео и отсечката на Западната тангента, за да осъществи връзка с метростанцията до 88 СУ „Димитър Попниколов“, както и да достигне по-дълбоко в ж.к. Овча купел I, след което да продължава по сегашния си маршрут – така линията ще осигури връзка на живеещите по ул. Зеленика както с метрото, така и с центъра на квартала.

3. Закриване или преосмисляне на автобусна линия 45 – има вероятност автобусна линия №45 да бъде закрита догодина Според Спаси София линията трябва да бъде преосмислена. Удължаването ѝ до ж.к. Овча купел II от една страна, където е както жп спирката, метростанцията, буферния паркинги и автогарата, и до ж.к. Люлин I, II от друга позволява линията да се позиционира като алтернатива на линия №111 и като довозваща за ж.к. Красна поляна. Маршрутът ѝ да минава покрай всички метростанции в квартала, осигурявайки стабилна довозваща връзка за онези, живеещи между тях.

4. Промяна на автобусна линия 60 – Линията предоставя връзка с ж.к. Красна поляна, ж.к. Сердика, ж.к. Зона Б18 и в рамките на ж.к. Овча купел линията да работи като довозваща до метростанциите. Предлага се част от маршрута ѝ да се промени, за да обхване Нов български университет и „старата част“ на квартала.

5. Промяна в автобусна линия 64 – според организацията кварталите в полите на Витоша нямат почти никаква връзка с метрото. За Драгалевци и Бояна линия №64 осигурява връзка с Центъра по хигиена на бул. Акад. И. Е. Гешов и с МС Витоша. В същото време обаче живеещите около Резиденция Бояна разчитат само на един излетен автобус, за да се спуснат до града. Предлага се промяната на линия №64 по бул. Ал. Пушкин и през ул. Буземска до ж.к. Овча купел I, като целта е осигуряване на връзка на живеещите южно от Околовръстното шосе с трамвай №5 с автогарата при стадион Славия с метрото.

6. Промяна в маршрута на автобус 73 – Маршрутът да започва от бъдещия интермодален терминал до бул. Монтевидео, да минава през ул. Буземска, където да осигури връзка с бул. Цар Борис III и важните трамвайни линии пресичащи се там. След това маршрутът да продължава по бул. Тодор Каблешков и по бул. Братя Бъкстон, като да достига последната спирка до НИМ. Така кварталите ж.к. Бъкстон, Манастирски ливади-запад, Борово и Красно село ще получат връзка с ж.к. Овча купел, както и с метрото.

7. Автобусна линия 102 – Според Спаси София временният маршрут на линия №102 трябва да се запази, линията е успешно допълнение на трамвайните линии по бул. Никола Мушанов, а връзката с ВМА е добро попълнение в транспортния микс на квартала.

8. Нова автобусна линия 261 – линията е допълваща на автобусна линия №260 – тази къса линия ще има за цел да намали наполовина интервалите на движение в кв. Горна баня, като осигурява бърза връзка с ж.к. Овча купел. Така жителите на Горна баня ще имат две линии, довеждащи ги до метрото.

9. Разделяне на линия 107 в две отделни линии:
– бърза линия, свързваща квартала с метростанцията на бул. Овча купел, пазар Красно село и ж.к. Борово 
– нова автобусна линия 207 – излетна линия, покриваща маршрута на линия №64 по бул. България до Центъра по хигиена осигурява удобни връзки за всички., като нейна крайна спирка е Боянската църква в кв. Бояна

Едно е сигурно – закриване и промени по линии на градския транспорт ще има, разреждане на разписанията – също. Сроковете наближават… но официална информация по тази тема липсва… Оставаме в очакване да чуем какъв транспортен микс са забъркали от Столична обшина…Ключови думи: автобус 102 , автобус 107 , автобус 260 , автобус 45 , автобус 60 , горна баня , метро , овча купел , промени , спаси софия , трети лъч ,

Тази новина е добавена на: 13 дек. 2019 г.
Прочети още новини...


София: Линии 63 и 66 с повече курсове от и за Витоша

Повече курсове в делничните дни до планината Витоша ще има по линиите на автобуси № 63 и № 66 от...
Read More

София: Уикенд промени по трамвай 8

За времето от 04:30 до 16:00 часа на 2 и 3 април 2022 г. (събота и неделя) се въвежда следната...
Read More

София: Временна организация по линии А5-ТМ, А63, А260, ТМ3, ТМ4, ТМ5, ТМ8, ТМ10

От 04:30 часа на 4 април 2022 г. до 24:00 часа на 30 април 2022 г. се въвежда в експлоатация...
Read More

София: Променят маршрути на градския транспорт заради строежа на метрото

От 3 април 2022 г. до 3 октомври 2022 г. ще се въведът следните промени в организацията на движение :...
Read More

София: Автобус 505 тръгна отново

Считано от 02 април 2022 год. до 30 октомври 2022 год. (включително) се въвежда в експлоатация автобусна линия № 505...
Read More

София: линии 67, 68, 70, 98, 69, 113, 314 с промени

Считано от 30.03.2022 г. се въвеждат следните промени в маршрутната схема и разписанията на обществения транспорт както следва: Разкрива се...
Read More

София: временната организация на движение на автобуси 100 и 202

До 30.04.2022 г. остава в сила временната организация на движение както следва: Автобусна линия №100 ще продължава да се движи по...
Read More

София: Промени в движението на трамвайни линии с номера 1, 6, 7, 27

От 4 април 2022 г. се въвеждат в експлоатация следните промени в маршрутната схема и разписанията на трамвайния транспорт: Трамвайна...
Read More

София: 111 и 63 с частични промени на 26 март

От 11:30 до 18:30 часа на 26 март .2022 г. се променят частично маршрутите на автобусни линии № 63 и...
Read More

Варна: Нова спирка по линия 23

Считано от 2 ноември .2020 г. (понеделник), автобусна линия 23 ще обслужва нова спирка на бул. "Девня" - двупосочно. Спирката се...
Read More