Градски транспорт - Gradskitransport.com
София: Как ще изглежда картата на транспорта след пускането на третия лъч?

Остават броени седмици до пускането на третия лъч на метрото, а пред софия стои едно голямо неизвестно – какво ще се случи с наземния градски транспорт, които преминава в близост до метространциите на новата трета линия.

Какво да очакваме от софийската управа?

Според управленската програма на кмета Йорданка Фандъкова, с пуска на метрото през 2020 г. , по софийските кварталните улици ще трябва да влязат малки електробуси, чиято цел ще бъде да довозват пътниците от станциите на метрото.

Кварталите, които първи ще се сдобият с такъв вид довозващ транспорт са: „Овча купел“, „Люлин“, „Горна баня“, „Витоша ВЕЦ Симеоново“, „Малинова долина“, „Манастирски ливади“ и „Хаджи Димитър“.

В сайта на г-жа Фандъкова се споменава за преминаване към електробусен транспорт по следните автобусни линии:
1. Нова линия №123 : от кв. „Слатина“ до Симеоновския лифт
2. Линии №84 и 184. от Спортната палата до летище София –
3. До 2022 г. автобусни линии №260, 74, 73 и 6 също ще се обслужват от електробуси.

От управата избързаха да се похвалят с вече готов план за квартал Овча купел, но много странно впечатление прави, че сътворената транспортна схема все още не е публично достъпна, а въпреки наближаващият срок за пускане на метрото – към момента липсва обществено обсъждане за нейните ползи, вреди и ефективност…

Какво да очакват столичани?

Жителите на столицата следва да се готвят за промяна на машрутите по линии на градския транспорт, които минават в близост до метрото. Други градски и крайградски линии може да бъдат закрити и заместени от вече съществуващи линии.

Една от линиите, които почти сигурно ще бъде закрита, това е автобусна линия 45, която в момемнта осъществява връзка с метространция Вардар. От нея ще бъдат засегнати хората, които трябва да стигнат до Красна Поляна, Старата част на Овча Купел, НБУ и Овча купел 1.

Мнения по темата в мрежата

Неотдавна неправителствената организация „Спаси София“ излезе със свое предложение за довозващия транспорт в кв. Овча купел след откриването на метро участъка в квартала.

От организацията предлагат:

1. Нова тролейбусна линия 10 – тя трябва да свързва ж.к. Гоце Делчев с пазара Красно село и ж.к. Овча купел 2, минавайки по бул. Президент Линкълн, Антонин Колар. Тролейбусната връзка на ж.к. Овча купел е била заложена още с планирането на квартала през 80-те години на миналия век. Тролейбусите са екологичен, тих и добър транспорт, неотстъпващ по нищо на автобусите.

2. Промяна в автобусна линия 11 – От бул. Президент Линкълн, линията се премества по бул. Монтевидео и отсечката на Западната тангента, за да осъществи връзка с метростанцията до 88 СУ „Димитър Попниколов“, както и да достигне по-дълбоко в ж.к. Овча купел I, след което да продължава по сегашния си маршрут – така линията ще осигури връзка на живеещите по ул. Зеленика както с метрото, така и с центъра на квартала.

3. Закриване или преосмисляне на автобусна линия 45 – има вероятност автобусна линия №45 да бъде закрита догодина Според Спаси София линията трябва да бъде преосмислена. Удължаването ѝ до ж.к. Овча купел II от една страна, където е както жп спирката, метростанцията, буферния паркинги и автогарата, и до ж.к. Люлин I, II от друга позволява линията да се позиционира като алтернатива на линия №111 и като довозваща за ж.к. Красна поляна. Маршрутът ѝ да минава покрай всички метростанции в квартала, осигурявайки стабилна довозваща връзка за онези, живеещи между тях.

4. Промяна на автобусна линия 60 – Линията предоставя връзка с ж.к. Красна поляна, ж.к. Сердика, ж.к. Зона Б18 и в рамките на ж.к. Овча купел линията да работи като довозваща до метростанциите. Предлага се част от маршрута ѝ да се промени, за да обхване Нов български университет и „старата част“ на квартала.

5. Промяна в автобусна линия 64 – според организацията кварталите в полите на Витоша нямат почти никаква връзка с метрото. За Драгалевци и Бояна линия №64 осигурява връзка с Центъра по хигиена на бул. Акад. И. Е. Гешов и с МС Витоша. В същото време обаче живеещите около Резиденция Бояна разчитат само на един излетен автобус, за да се спуснат до града. Предлага се промяната на линия №64 по бул. Ал. Пушкин и през ул. Буземска до ж.к. Овча купел I, като целта е осигуряване на връзка на живеещите южно от Околовръстното шосе с трамвай №5 с автогарата при стадион Славия с метрото.

6. Промяна в маршрута на автобус 73 – Маршрутът да започва от бъдещия интермодален терминал до бул. Монтевидео, да минава през ул. Буземска, където да осигури връзка с бул. Цар Борис III и важните трамвайни линии пресичащи се там. След това маршрутът да продължава по бул. Тодор Каблешков и по бул. Братя Бъкстон, като да достига последната спирка до НИМ. Така кварталите ж.к. Бъкстон, Манастирски ливади-запад, Борово и Красно село ще получат връзка с ж.к. Овча купел, както и с метрото.

7. Автобусна линия 102 – Според Спаси София временният маршрут на линия №102 трябва да се запази, линията е успешно допълнение на трамвайните линии по бул. Никола Мушанов, а връзката с ВМА е добро попълнение в транспортния микс на квартала.

8. Нова автобусна линия 261 – линията е допълваща на автобусна линия №260 – тази къса линия ще има за цел да намали наполовина интервалите на движение в кв. Горна баня, като осигурява бърза връзка с ж.к. Овча купел. Така жителите на Горна баня ще имат две линии, довеждащи ги до метрото.

9. Разделяне на линия 107 в две отделни линии:
– бърза линия, свързваща квартала с метростанцията на бул. Овча купел, пазар Красно село и ж.к. Борово 
– нова автобусна линия 207 – излетна линия, покриваща маршрута на линия №64 по бул. България до Центъра по хигиена осигурява удобни връзки за всички., като нейна крайна спирка е Боянската църква в кв. Бояна

Едно е сигурно – закриване и промени по линии на градския транспорт ще има, разреждане на разписанията – също. Сроковете наближават… но официална информация по тази тема липсва… Оставаме в очакване да чуем какъв транспортен микс са забъркали от Столична обшина…Ключови думи: автобус 102 , автобус 107 , автобус 260 , автобус 45 , автобус 60 , горна баня , метро , овча купел , промени , спаси софия , трети лъч ,

Тази новина е добавена на: 13 дек. 2019 г.
Прочети още новини...


Варна: Нова спирка по линия 23

Считано от 2 ноември .2020 г. (понеделник), автобусна линия 23 ще обслужва нова спирка на бул. "Девня" - двупосочно. Спирката се...
Read More

Пловдив: Ново търговско дружество ще управлява градския транспорт

Община Пловдив ще създаде търговско дружество, което да управлява транспорта на града и да отговаря за продажбата на билети и...
Read More

София: Разкриват временна автобусна линия 56А

На 31 октомври 2020 год. и 1 ноември 2020 год. (събота и неделя) ще се организира експлоатацията на временна автобусна линия...
Read More

Хасково: Зарядна станция и електробуси за градския транспорт на Хасково

В Хасково започва изграждането на зарядна станция за електрически автобуси. Екоавтомобилите за градския транспорт ще бъдат доставени след избор на...
Read More

София: Трамвай 20 със скъсен маршрут през този уикенд

От 04:30 часа на 31 октомври 2020 г. до 24:00 часа на 1 ноември 2020 г. се скъсява маршрутът на...
Read More

Варна: Редуцират курсове на МГТ във връзка с есенната ученическа ваканция

Във връзка с есенната ученическа ваканция от 30 октомври до 2 ноември 2020 г. вкл., няма да се обслужват курсове...
Read More

София: Преустановяват движението на автобусна линия 505

Сезонната автобусна линия № 505 ще работи на 31 октомври 2020 год. и на 1 ноември 2020 год., след което...
Read More

София: Удължават срока на изместване на спирка „Ж.к. Овча купел-2”

Удължава се до 24:00 часа на 08 ноември 2020 г. приетият краен срок, относно временното изместване на автобусна спирка с...
Read More

София: Удължава се временната организация на движение в района на ул. Тодор Каблешков

Удължава се до 24:00 часа на 10.11.2020 г. въведената временна организация на движение на обществения транспорт във връзка с обект...
Read More

София: Удължава се промененото движение на линии 73 и 76

От 24:00 часа на 22 октомври 2020 г. до 24:00 часа на 10 ноември 2020 г. се удължава приетият краен...
Read More