Градски транспорт - Gradskitransport.com
София: Започнаха монтажните дейности за новата тролейбусна линия

Няколко месеца в столичната община се дебатираше дали да върнат движението на трамвай 6 до басейна „Спартак“, което беше спряно през месец март 2016 г. заради строителството на третия лъч на метрото.

В крайна сметка експертният съвет към общината и по-голямата част от общинските съветници се обединиха около идеята, че е най-добре по маршрута на шестицата от бул. Прага до кв. Лозенец да бъде пусната тролейбусна линия. С него линията дори ще се удължи до квартал Манастирски ливади.

План-сметките казват, че изграждането на тролейбусно трасе ще струва на общината 7 млн. лв., докато ново трасе за трамваи би струвало около 22 млн. лв., тъй като трябва да мине под земята и да се прави нов пробив в тунела при НДК, както и да се отчуждят два магазина за целта в пешеходния подлез.

Днес започна изграждането на новото тролейбусно трасе. Новата тролейбусна линия все още няма свой номер. Ясен е обаче маршрутът: тролеят ще се движи от ухото на тролей №8 на бул. Тодор Каблешков, през ул. Костенски водопад – бул. Гоце Делчев – бул. П. Ю. Тодоров, след това ще завива по ул. Бяла черква – бул. Арсеналски, ще завива по бул. „Черни връх, продължава по бул. Фритьоф Нансен, след което ще завива наляво по бул. Патриарх Евтимий и ще продължи да се движи по маршрута на тролей №1 в посока кв. Банишора.

В обратната посока тролеите ще тръгват от кв. Банишора по трасето на тролей № 1, след влизането си в тунела на бул. Скобелев ще завива по старото трасе на трамвай 6 и ще излиза на бул. Фритьоф Нансен, движейки се по автономното трасе на стария трамвай 6, и продължава по бул. Арсеналски до кв. Манастирски ливади.

С новата тролейбусна линия ще се подобри транспортната услуга между кв. Манастирски ливади, кв. Гоце Делчев, кв. Лозенец, пл. Прага, пл. Руски паметник и ул. Опълченска.

Тази новина е добавена на: 02 ян. 2019 г.Информирай се с последните новини...

02 апр. 2022 г. | София: Линии 63 и 66 с повече курсове от и за Витоша

01 апр. 2022 г. | София: Уикенд промени по трамвай 8

01 апр. 2022 г. | София: Временна организация по линии А5-ТМ, А63, А260, ТМ3, ТМ4, ТМ5, ТМ8, ТМ10