Градски транспорт - Gradskitransport.com

Пловдив: Градска железница за пловдивчани

Община Пловдив ще поиска от държавата старата и по настоящем неизползваема околовръстна ЖП-линия в район „Южен“. От общината излизат с идея да реализират градски релсов транспорт от типа „S-бан“, който да е бърз и екологичен . Това предложение предстои да бъде гласувано на идната сесия на ОбС.

Според зам.-кмета Димитър Кацарски, който е вносител на това предложение, една такава железница е необходима, поради факта, че в последните години Пловдив е един от големите източници на замърсяване на въздуха в Южна България.

От общинската администрация цитират информация за емисиите от МПС, които се развняват на 41,24%  от всички емитирани в атмосферата вредни газове. Оказва се, че причината за този голям процент на замърсяване са удвоеният брой леки коли, които се двожат в града. От друга страна големият брой автомобили води и до изключително интензивен трафик.

В предложение се посочва още, че друга важна полза от „S-бан“ железницата е, че при осъществяване на идеята ще се намали и броя на катастрофите в Пловдив.

Тази новина е добавена на: 14 окт. 2016 г.