Градски транспорт - Gradskitransport.com
Кой е най-засегнат от обществения транспорт във времена на корона вирус?

Пандемията на коронавирус вече се отразява на ежедневните пътувания на всички нас. Броят на случаите на COVID-19 нараства, а общественият транспорт търпи постоянно редуциране на разписанията, а за приходи изобщо не може да се говори. 

Редуцирането на обществения транспорт в българските градове, а и не само в България, най-силно засяга домакинствата с по-ниски доходи. Доста по-рядко това би засегнало хора с с по-високи доходи.

И в много страни това със сигурност това е така. В тези страни общественият транспорт е до голяма степен е основен начин на придвижване на ниската и средна класа, докато по-заможните домакинства се радват на комфорта и удобството на своите автомобили.

Хората, които живеят недалеч от работното си място, имат по-кратко пътуване до работа. Възможно е тази група от хора да замени пътуването с градски транспорт, с разходка или велосипед.

Неизвестно е до каква степен различните групи имат възможността да са иновативни и да възприемат отдалечени работни практики при тези необичайни обстоятелства. Хората, които понастоящем могат да работят от вкъщи, са по-често високообразовани и с високи доходи .

Работата от разстояние не е опция за повечето работници с ниски доходи и в сектора на услугите. Те трябва да пътуват до работното си място, ако искат да им се плаща.

Ако тези работници разчитат на обществен транспорт, за да стигнат до работа, е по-малко вероятно да имат собствено превозно средство, с което да пътуват. Градският транспорт остава единствената възможност за тези домакинства.Ключови думи: корона вирус , по света и у нас , транспорт обществен ,