Градски транспорт - Gradskitransport.com
Люксембург: Първата страна с безплатен градски транспорт

Автобус, влак, трамвай или фуникуляр – всички превозни средства на градския транспорт в Люксембург стават достъпни за всеки гражданин или гост на тази страна.

От 1 март 2020 година всички транспортни средства, които се финансират от държавата, ще станат безплатни. Без билет и дори с празни джобове без пукната стотинка, всеки един човек ще може да се ползва от обществената транспортна услуга без да заплаща за това.

Едиственият платен транспорт, който след 1 март 2020 г. ще остане частично такъв, е железопътният. Държавата няма да субсидира пътуванията в първа класа. По статистически данни услугата „пътуване в първа класа“ представлява 2,7 % от целия обем обществени транспортни услуги – нисък процент на фона на общата картина.

Колко пари ще струва това удоволствие?

Очаква се въведената реформа по план-сметка да струва около 40 милиона евро на година. Според правителството сумата е приемлива и ще се финансира от данъчните реформи, които ще насърчават употребата на градския транспорт, за сметка на употребата на автомобили.

Многото задръствания в Люксембург са довели до тази нестандартна мярка. За 2018 година статистики показват, че човек с автомобил губи средно 33 часа в задръстванията.

Страната се опитва предвидливо да контролира в разумни граници автомобилния трафик и замърсяването на въздуха спрямо развитието си. Малката държава може да се похвали с 3 % икономически ръст, почти 100% заетост на хората и минимална брутна заплата от 2000 евро.

Безплатният транспорт – социална мярка

Според настоящото коалиционно правителство, което при съставянето си записа тази мярка като част от коалиционния план, тази стъпка има социален характер. Премиерът на страната заяви „Когато станата ни върви напред, хората трябва да се възползват от това“.

Зад тази мярка все пак стои един доста по-мащабен план, а именно ивестиция в размер на 2,2 милиарда евро:
– инвестиция в релсов транспорт до 2023 година: удължаване на трамвайни трасета и удвояване броя на железопътните коловози.
– инвестиция в автобуси: до 2030 година всички автобуси трябва да са електрически

Подарък / жест за пограничните на Люксембург райони

Люксембург наброява 600 000 постоянни жители и още други 200 000 души, които живеят в пограничните райони на съседните държави. Всеки ден тези 200 000 души използват собствен или обществен транспорт, за да стигнат до своето работно място в Люксембург.

Използвайки градски транспорт тези 200 000 души след 1 март 2020 година, ще се наложи само да платят за разстоянието от тяхната начална точка до границата с Люксембург.

Понастоящем статистиката показва, че едва 17 % от пътуванията в Люксембург са с градски транспорт. Приоритет за правителството е този % да се увеличи.

Друга държава за пример е Франция, където около 30 града са въвели вече тази мярка. Един от тях е Дюнкерк със своите 88 хил. души.

Какво се случва с касите и гишетата?

След всичките цветя и рози около безплатния транспорт, едно остава неясно – съдбата на касиерите, кондукторите и контрольорите. Около 350 човека са избрали една от тези професии за своя. Местният водещ транспортен синдикат е силно притеснен за бъдещето на тези служители.

Държавата успокоява всички с обещанието, че задълженията на тези хора като служители ще бъдат адаптирани, но до съкращения няма да се стигне. Работните им места ще бъдат запазени.Ключови думи: безплатен градски транспорт , билет , влак , дюнкерк , люксембург , пътуване , трамвай , франция , фуникуляр ,

Тази новина е добавена на: 06 дек. 2019 г.
Прочети още новини...


Варна: Нова спирка по линия 23

Считано от 2 ноември .2020 г. (понеделник), автобусна линия 23 ще обслужва нова спирка на бул. "Девня" - двупосочно. Спирката се...
Read More

Пловдив: Ново търговско дружество ще управлява градския транспорт

Община Пловдив ще създаде търговско дружество, което да управлява транспорта на града и да отговаря за продажбата на билети и...
Read More

София: Разкриват временна автобусна линия 56А

На 31 октомври 2020 год. и 1 ноември 2020 год. (събота и неделя) ще се организира експлоатацията на временна автобусна линия...
Read More

Хасково: Зарядна станция и електробуси за градския транспорт на Хасково

В Хасково започва изграждането на зарядна станция за електрически автобуси. Екоавтомобилите за градския транспорт ще бъдат доставени след избор на...
Read More

София: Трамвай 20 със скъсен маршрут през този уикенд

От 04:30 часа на 31 октомври 2020 г. до 24:00 часа на 1 ноември 2020 г. се скъсява маршрутът на...
Read More

Варна: Редуцират курсове на МГТ във връзка с есенната ученическа ваканция

Във връзка с есенната ученическа ваканция от 30 октомври до 2 ноември 2020 г. вкл., няма да се обслужват курсове...
Read More

София: Преустановяват движението на автобусна линия 505

Сезонната автобусна линия № 505 ще работи на 31 октомври 2020 год. и на 1 ноември 2020 год., след което...
Read More

София: Удължават срока на изместване на спирка „Ж.к. Овча купел-2”

Удължава се до 24:00 часа на 08 ноември 2020 г. приетият краен срок, относно временното изместване на автобусна спирка с...
Read More

София: Удължава се временната организация на движение в района на ул. Тодор Каблешков

Удължава се до 24:00 часа на 10.11.2020 г. въведената временна организация на движение на обществения транспорт във връзка с обект...
Read More

София: Удължава се промененото движение на линии 73 и 76

От 24:00 часа на 22 октомври 2020 г. до 24:00 часа на 10 ноември 2020 г. се удължава приетият краен...
Read More