Градски транспорт - Gradskitransport.com
БДЖ: Повече транспорт през 2020, по-добри транспортни връзки

От тази неделя (15 декември 2019 г. ) ще влезе в сила новият график за движение на влаковете на държавното предприятие “ Български държавни железници – Пътнически превози“ ЕООД“.

В почти всички региони на страната ще се запазят досега действащите графици за движение. Акцент на новото разписание за 2020 година е подобряване на обслужването и оптимизация на връзките на влаковете в основни гари. От компанията информират, че с новият график ще бъде и увеличен броя на пътническите композиции по някои направления.

През май тази година на сайта на БДЖ за обществено обсъждане беше публикуван проектът на новия график за 2020 година. След срещи с общински и областни администрации през м. септември на сайта беше достъпен и актуализираният вариант. Действия като тези се правят с цел да се подобри транспортното обслужване на населението, затова и голяма част от направените промени в разписанието на влаковете са съобразени с постъпили предложения от тяхна страна. Друга част от промените са свързани с обосновани искания на редовни клиенти, а трети – с повишаване рентабилността на превозите и ефективното използване на наличния подвижен състав.

БДЖ информира, че през следващата година ще се увеличи обемът на превозите, заложен в сключения договор с държавата за извършване на обществени превозни услуги. Превоз на пътници ще се извършва с общо 579 влака, както следва:
– 14 международни бързи влака (като 2 от тях ще се движат само през летния сезон)
– 77 бързи влака (4, от които ще се движат само в определени дни от седмицата)
– 135 пътнически влака
– 353 крайградски пътнически влака

С въвеждането на новия график за движение на влаковете през 2020 г. ще бъде увеличен броя на пътническите композиции по някои направления, както и ще бъдат значително подобрени връзките на влаковете в някои от основните възелни гари, като времето за изчакване в гарите е значително намалено.

Добър пример за тези промени е бързият влак „Чайка“ по направление София – Бургас – София. Той ще пътува през Подбалканската железопътна линия, ще се движи всеки ден и ще изминава разстоянието между столицата и морският град за по-малко от шест часа, едно рекордно добро време за железопътния транспорт в България.

С по-чести интервали на движение в работните дни ще се движат влаковете по линиите с най-голям брой пътници. Такива са линиите по направления:
– София-Перник-София
– София – Лакатник – София
– Пловдив – Асеновград – Пловдив.

С влизането в сила на новото разписание ще бъде запазено ежедневното движение на директния международен влак от Истанбул за София, както и международната връзка София- Крайова, която се осъществява със сутрешния влак София-Видин и обедния Видин-София.

През летния сезон (от м. юни до м. октомври), ще се запази движението на сезонния влак по направление Солун – София – Солун. Влакът заминава от София в петък и пристига в Солун в събота сутрин, а в обратната посока тръгва от Солун в неделя вечер и пристига в София в понеделник сутрин.

За пътуващите по направление София – Букурещ и през 2020 година директните вагони ще се движат само през лятото. През останалото време на годината пътниците ще трябва да се прекачват на гара Русе. Там ще чака мотриса, която ще се движи по маршрута Букурещ – Русе – Букурещ.

За подобряване обслужването на клиентите и създаване на възможност за удобни връзки с влакове в други направления, международните влакове София – Букурещ – София и София – Истанбул ще заминават от началните си гари с два часа по-рано от досегашното си разписание.

По направлението София-Белград придвижването с директния влак от София ще се осъществява също само през летния сезон.

При разработването на новото разписание, транспортната схема и периодите на движение на влаковете са съобразени в максимална степен с обемите и структурата на превозите, както и с техническите възможности и капацитета на подвижния състав.

В новия график за движение са предвидени и планираните по-мащабни ремонти по железопътната инфраструктура, с оглед при тяхното стартиране, корекциите в маршрутите и разписанията на влаковете да са минимални.Ключови думи: асеновград влак , бдж , жп транспорт , ново разписание , перник влак , софия - букурещ , софия - бургас , софия - инстанбул ,

Тази новина е добавена на: 14 дек. 2019 г.
Прочети още новини...


Варна: Нова спирка по линия 23

Считано от 2 ноември .2020 г. (понеделник), автобусна линия 23 ще обслужва нова спирка на бул. "Девня" - двупосочно. Спирката се...
Read More

Пловдив: Ново търговско дружество ще управлява градския транспорт

Община Пловдив ще създаде търговско дружество, което да управлява транспорта на града и да отговаря за продажбата на билети и...
Read More

София: Разкриват временна автобусна линия 56А

На 31 октомври 2020 год. и 1 ноември 2020 год. (събота и неделя) ще се организира експлоатацията на временна автобусна линия...
Read More

Хасково: Зарядна станция и електробуси за градския транспорт на Хасково

В Хасково започва изграждането на зарядна станция за електрически автобуси. Екоавтомобилите за градския транспорт ще бъдат доставени след избор на...
Read More

София: Трамвай 20 със скъсен маршрут през този уикенд

От 04:30 часа на 31 октомври 2020 г. до 24:00 часа на 1 ноември 2020 г. се скъсява маршрутът на...
Read More

Варна: Редуцират курсове на МГТ във връзка с есенната ученическа ваканция

Във връзка с есенната ученическа ваканция от 30 октомври до 2 ноември 2020 г. вкл., няма да се обслужват курсове...
Read More

София: Преустановяват движението на автобусна линия 505

Сезонната автобусна линия № 505 ще работи на 31 октомври 2020 год. и на 1 ноември 2020 год., след което...
Read More

София: Удължават срока на изместване на спирка „Ж.к. Овча купел-2”

Удължава се до 24:00 часа на 08 ноември 2020 г. приетият краен срок, относно временното изместване на автобусна спирка с...
Read More

София: Удължава се временната организация на движение в района на ул. Тодор Каблешков

Удължава се до 24:00 часа на 10.11.2020 г. въведената временна организация на движение на обществения транспорт във връзка с обект...
Read More

София: Удължава се промененото движение на линии 73 и 76

От 24:00 часа на 22 октомври 2020 г. до 24:00 часа на 10 ноември 2020 г. се удължава приетият краен...
Read More