Градски транспорт - Gradskitransport.com
БДЖ: Повече транспорт през 2020, по-добри транспортни връзки

От тази неделя (15 декември 2019 г. ) ще влезе в сила новият график за движение на влаковете на държавното предприятие “ Български държавни железници – Пътнически превози“ ЕООД“.

В почти всички региони на страната ще се запазят досега действащите графици за движение. Акцент на новото разписание за 2020 година е подобряване на обслужването и оптимизация на връзките на влаковете в основни гари. От компанията информират, че с новият график ще бъде и увеличен броя на пътническите композиции по някои направления.

През май тази година на сайта на БДЖ за обществено обсъждане беше публикуван проектът на новия график за 2020 година. След срещи с общински и областни администрации през м. септември на сайта беше достъпен и актуализираният вариант. Действия като тези се правят с цел да се подобри транспортното обслужване на населението, затова и голяма част от направените промени в разписанието на влаковете са съобразени с постъпили предложения от тяхна страна. Друга част от промените са свързани с обосновани искания на редовни клиенти, а трети – с повишаване рентабилността на превозите и ефективното използване на наличния подвижен състав.

БДЖ информира, че през следващата година ще се увеличи обемът на превозите, заложен в сключения договор с държавата за извършване на обществени превозни услуги. Превоз на пътници ще се извършва с общо 579 влака, както следва:
– 14 международни бързи влака (като 2 от тях ще се движат само през летния сезон)
– 77 бързи влака (4, от които ще се движат само в определени дни от седмицата)
– 135 пътнически влака
– 353 крайградски пътнически влака

С въвеждането на новия график за движение на влаковете през 2020 г. ще бъде увеличен броя на пътническите композиции по някои направления, както и ще бъдат значително подобрени връзките на влаковете в някои от основните възелни гари, като времето за изчакване в гарите е значително намалено.

Добър пример за тези промени е бързият влак „Чайка“ по направление София – Бургас – София. Той ще пътува през Подбалканската железопътна линия, ще се движи всеки ден и ще изминава разстоянието между столицата и морският град за по-малко от шест часа, едно рекордно добро време за железопътния транспорт в България.

С по-чести интервали на движение в работните дни ще се движат влаковете по линиите с най-голям брой пътници. Такива са линиите по направления:
– София-Перник-София
– София – Лакатник – София
– Пловдив – Асеновград – Пловдив.

С влизането в сила на новото разписание ще бъде запазено ежедневното движение на директния международен влак от Истанбул за София, както и международната връзка София- Крайова, която се осъществява със сутрешния влак София-Видин и обедния Видин-София.

През летния сезон (от м. юни до м. октомври), ще се запази движението на сезонния влак по направление Солун – София – Солун. Влакът заминава от София в петък и пристига в Солун в събота сутрин, а в обратната посока тръгва от Солун в неделя вечер и пристига в София в понеделник сутрин.

За пътуващите по направление София – Букурещ и през 2020 година директните вагони ще се движат само през лятото. През останалото време на годината пътниците ще трябва да се прекачват на гара Русе. Там ще чака мотриса, която ще се движи по маршрута Букурещ – Русе – Букурещ.

За подобряване обслужването на клиентите и създаване на възможност за удобни връзки с влакове в други направления, международните влакове София – Букурещ – София и София – Истанбул ще заминават от началните си гари с два часа по-рано от досегашното си разписание.

По направлението София-Белград придвижването с директния влак от София ще се осъществява също само през летния сезон.

При разработването на новото разписание, транспортната схема и периодите на движение на влаковете са съобразени в максимална степен с обемите и структурата на превозите, както и с техническите възможности и капацитета на подвижния състав.

В новия график за движение са предвидени и планираните по-мащабни ремонти по железопътната инфраструктура, с оглед при тяхното стартиране, корекциите в маршрутите и разписанията на влаковете да са минимални.Ключови думи: асеновград влак , бдж , жп транспорт , ново разписание , перник влак , софия - букурещ , софия - бургас , софия - инстанбул ,

Тази новина е добавена на: 14 дек. 2019 г.
Прочети още новини...


София: Линии 63 и 66 с повече курсове от и за Витоша

Повече курсове в делничните дни до планината Витоша ще има по линиите на автобуси № 63 и № 66 от...
Read More

София: Уикенд промени по трамвай 8

За времето от 04:30 до 16:00 часа на 2 и 3 април 2022 г. (събота и неделя) се въвежда следната...
Read More

София: Временна организация по линии А5-ТМ, А63, А260, ТМ3, ТМ4, ТМ5, ТМ8, ТМ10

От 04:30 часа на 4 април 2022 г. до 24:00 часа на 30 април 2022 г. се въвежда в експлоатация...
Read More

София: Променят маршрути на градския транспорт заради строежа на метрото

От 3 април 2022 г. до 3 октомври 2022 г. ще се въведът следните промени в организацията на движение :...
Read More

София: Автобус 505 тръгна отново

Считано от 02 април 2022 год. до 30 октомври 2022 год. (включително) се въвежда в експлоатация автобусна линия № 505...
Read More

София: линии 67, 68, 70, 98, 69, 113, 314 с промени

Считано от 30.03.2022 г. се въвеждат следните промени в маршрутната схема и разписанията на обществения транспорт както следва: Разкрива се...
Read More

София: временната организация на движение на автобуси 100 и 202

До 30.04.2022 г. остава в сила временната организация на движение както следва: Автобусна линия №100 ще продължава да се движи по...
Read More

София: Промени в движението на трамвайни линии с номера 1, 6, 7, 27

От 4 април 2022 г. се въвеждат в експлоатация следните промени в маршрутната схема и разписанията на трамвайния транспорт: Трамвайна...
Read More

София: 111 и 63 с частични промени на 26 март

От 11:30 до 18:30 часа на 26 март .2022 г. се променят частично маршрутите на автобусни линии № 63 и...
Read More

Варна: Нова спирка по линия 23

Считано от 2 ноември .2020 г. (понеделник), автобусна линия 23 ще обслужва нова спирка на бул. "Девня" - двупосочно. Спирката се...
Read More