Градски транспорт - Gradskitransport.com
Състоянието на градския транспорт в страната

В днешната ни публикация ще ви предложим да прочетете за състоянието на градския транспорт в страната, какво е настоящото състояние на автобусния, тролейбусния, трамвайния и метро транспорт в България, какви са изгледите за подобряване на настоящата ситуация и още по темата…

Трудно е да се даде категоричен отговор на въпроса „Какво е състоянието на градския транспорт в България?“. Има две страни, които трябва да се разгледат – тази на развиващите се градове и тази на градовете, където транспортът е жаргонно казано „на умирачка“.

Големите областни центрове като София, Варна, Пловдив, Плевен, Стара Загора (а може би и други) успяват успешно да се развиват, въпреки финансовата криза, която цари в България. В цитираните по-горе градове се наблюдава силно подобрение на състоянието, което се изразява в закупуването на нови превозни средства със собствени средства или със средства от оперативните програми на Европейския съюз.

За сметка на това, други градове като Добрич например, ситуацията е доста по-тежка. Градският транспорт е оставен да се управлява сам, закриват се линии, закрива се тролейбусният транспорт и други.. Като цяло тенденцията тук е занемаряване и закриване на този тип социална услуга.

Надяваме се все пак един ден нещата да започнат да се променят само в положителна посока.

На този етап най-осезаемо е развитието на столицата, където се закупиха и продължават да се закупуват нови автобуси, трамваи и метро влакове. Транспортната инфраструктура се развива непресттано – кръстовища на две нива, изграждане на нови метростанции на столичното метро, изграждане на третия лъч от метрото на София и т.н.

За жалост – София не е България… Трябва да се работи непрестанно и финансовият ресурс да се насочва навсякъде където това е нужно. Не трябва по-малките градове да страдат за сметка на по-големите…Ключови думи: