Градски транспорт - Gradskitransport.com
Пречки за подобряването на качеството на въздуха

Актуална тема е замърсяването на въздуха през зимните месеци у нас. В тази статия ще ви представим какви според нас са връзките между използването на градския транспорт и качеството на въздука.

Качеството на въздуха е пряко свързано с употребата на собствени автомобили и на градски транспорт. Водещи проблеми, които стимулират хората да ползват личните си автомобили вместо градски транспорт, са:

Транспортната услуга е скъпо удоволствие

Типичният пример е столицата, където едно пътуване струва 1,60 лв. Средно човек за да стигне от точка А до точка Б и да се върне, използва по 2 превозни средства в посока. В цифри това изглежда така: 4 билета х 1,60 лв. = 5,40 лв., като има и компромисен вариант, който е еднодневната карта от 4 лв.

Градският транспорт е нередовен

Като цяло българският градски транспорт не се слави с точност. В големите градове, и не само, често хората чакат на спирката повече от 20-30 минути, а понякога и повече от час. Това силно ги демотивира и те прибягват до използването на кола.

Струпване на автобуси и тролейбуси в рамките на една-две спирки

Често превозни средства по една, две или повече линии минават по едно и също време. След това предстои огромното чакане от 20-30 минути. Още един мотив човек да се откаже от градския транспорт.

Разредени разписания, които отказват пътниците да чакат

Струва ли си човек, да чака 40 минути автобус, след като трябва да го използва не повече от 10-15 минути. При придвижване с автомобил, човек би могъл да спести едни 30 минути в този случай.

Липса на транспортна свързаност между отделни райони

За да стигнем от вкъщи до работа понякога е истински предизвикатество – вървим до спирката, чакаме… , хващаме автобус 1, слизаме и чакаме автобус 2…., хващаме автобус 2, слизаме и чакаме автобус 3, хващаме автобус 3, слизаме и вървим….

Това цялото нещо понякога за градове като София и Варна може да отнеме повече от час в посока… АДСКИ или градски е общественият транспорт? За да си спестим адските мъки, взимаме личния автомобил. Пестим време, получаваме комфорт…. но и вредим на въздуха, който дишаме.

Вечерно прибиране – мисията невъзможна

В много от областните градове да се прибереш след 20 часа с градски транспорт е мираж… Все пак най-големите ни градове могат да се похвалят с такава услуга, но най-често по спирките преминават транспортни средства с надписи от рода на „за гараж“ и „за депо“, които не изпълняват частично или напълно курсовете по дадената линия…

Жертви на това недоразумение са най-вече столичаните след 20 часа, когато масово превозните средства се прибират по депата и гаражите… След едно такова недоразумение на спирката, човек винаги хваща първото случайно минало такси, а следващия път директно си взима личния автомобил.

Е, как искате да ни е чист въздухът, скъпи местни и народни представители, след като предвидените от вас мерки са само с наказателен характер, а не целят подобряване на транспортната услуга и стимулиране ползването на обществен транспорт?!

Закупуването на транспортни средства (електробуси, автобуси, трамваи) по европейски програми не е панацея нито за подобряване качеството на услугата, нито за подобряване качеството на въздуха…Ключови думи: билет , градски транспорт , за гараж , качество на въздуха , нередовен транспорт ,