Градски транспорт - Gradskitransport.com
Коментар: цветът на билетчето е без значение, когато въздухът навън не става за дишане

За пореден ден жители и гости на столицата са силно изложени на въздушно замърсяване. Всички измервателни устройства за замърсяване на въздуха бият тревога, само тези на Столична община са в норма и всичко е в рамките на допустимите стойности…

Все пак, за да се каже, че някаква работа е свършена, политически фигури от общинската администрация призовават да остави всеки от нас личния си автомобил. Същите тези фигури изпадат в обяснителен режим, че видиш ли, борят се с монтирани филтри по комините на определен брой къщи.

От няколко години Столична община твори и крои наредби, алинеи, параграфи и всякакви други правни творения, като симулиране на работа за взимане на мерки, които подобряват качеството на въздуха.

Една от мерките е какъв е цветът на билетчето… Син, зелен, бял или пенбен – това е без значение, когато Столична община не спазва своите юридически творения (наредби и закони), а въздухът навън все така не става за дишане…

Забелязахме и днес измиване на ръце с молба хората да оставят колите си в буферните паркинки, които по информация на сайта на ЦГМ са едва 4 в цяла София. Общият брой паркоместа е една трохичка на фона на огромното автомобилно движение на територията на София….

1. Буферен паркинг „Цариградско шосе” има две нива с общ капацитет 1350 паркоместа.
2. Буферен паркинг „Бизнес парк” има две нива с общ капацитет 86 паркоместа.
3. Буферен паркинг „Бели Дунав” е разделен от метростанцията на две части. Северната част има две нива с общ капацитет 128 броя паркоместа, Южната част има две нива с обща вместимост 350 броя паркоместа.
4. Буферен паркинг „Джеймс Баучер” има четири нива, общата му вместимост е 500 броя паркоместа.

След количествените сметки излиза, че 2414 места за паркиране ще решат проблема със замърсяването. Да, ама НЕ! Една наистина неефективна мярка… Само за информация: над 600 коли се регистрират всеки ден в КАТ София… Сравненията и изводите всеки сам може да си ги направи… Надяваме се, че не ви очудва и фактът, че различни статистики показват, че с всяка изминала година все повече хора прибягват към автомобилния транспорт в София, за сметка на градските превози, които губят позиции.

Една правилна мярка следва да бъде безплатният градски транспорт за всички, когато има и най-малкото завишение на стойностите за ФПЧ. Само общинарите не могат да разберат, че градският транспорт е социална услуга и НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО дружеството да е на печалба. Всякакви ръководни кадри се опитват да неглижират темата и всячески отказват да приемат една такава мярка в борбата с ужасно мръсния въздух.

Без значение дали говорим за образование, здравеопазване или транспорт – за пореден път се убеждаваме, че човекът е само една счетоводна единица, която носи приход и нищо повече. Извън счетоводния баланс, хората не са приоритет…Ключови думи: буферен паркинг , бял билет , градски транспорт , зелен билет , мръсен въздух , фпч ,